četrtek, 8. september 2011

11. Krejanov memorial, 3. september 2011

Prejšnji vikend sem se udeležil Krejanovega memoriala v koroškem mestecu Prevalje. Prireditev velja za največjo kolesarsko prireditev na Koroškem in tudi tokrat je bilo tako, saj se je gorskega kolesarjenja udeležilo več kot 300 ljudi.


Kolesarska pot 1241744 - powered by Bikemap 

Proga je krožna, kar pomeni, da je štart in cilj v centru Prevalj. Trasa je dolga 31km in ima vzpona 650m (tako piše v razpisu), tako da ni prezahtevna, vendar če želiš, da ti koroški fantje ne ugrejo na kolesu, je noro naporna!

Dirka je bila šele moja druga letošnja dirka z gorskim kolesom. Prva je bila Crossman, kjer sem imel nesrečo s kolesom in kar nekaj časa sem okleval s popravilom. Šele nekaj dni pred tekmo sem kolo spravil v red, saj se mi je v zadnjem tednu zlomila še špica na zadnjem kolesu, ki jo je zelo težko dobiti (CrossMax SL 2003).

Naša ekipa pred startom
V soboto sem bil torej pripravljen in sem z nestrpnostjo pričakoval začetek. Zanimalo me je namreč, ali sem kos gorskim kolesarjem, če sem pri svojih triatlonskih treningih na kolesu "samo" maks. 3x na teden in še to povečini na ravnini na cestnem kolesu. Tekma se je začela in skušal sem se držati v ospredju. Po začetnem ravninskem delu se je pričel prvi klanec. Kolesarji pred mano so skoraj z enako hitrostjo zarinili v hrib in takoj sem videl, da ta dan ne bo šale. Tempo je bil res hiter. Nekaj minut sem še lahko držal vodilno skupino - okoli 8-10 kolesarjev, ampak nato sem moral popustiti. Tempu vodilnih tudi nista mogla slediti Primož G. (Štrancarjeva Orbea) in Jani G. (Forma), tako da sem se jima priključil in se trudil ne izgubiti stik z njima. Malo pred koncem prvega klanca smo ujeli še Kordeža! Bil sem presenečen glede tega, saj je Kordež rekorder proge, ampak je imel letos nesrečo in ima zlomljeno ključnico, tako da je bil že čudež, da se je sploh pojavil na štartu. Na naslednjem klancu smo celo ušli Kordežu in preletele so me pravljične misli, da bi tekmo lahko končal pred obema Štrancarjema (Primož G., Kordež), ampak se je to hitro razblinilo, saj nas je čez nekaj minut spet dohitel Kordež in tempo ni pojemal. Pod vrhom najvišje točke na trasi (kapelica) nas je dohitel še en tekmovalec, tako da nas je bilo zdaj že 5 v skupini.

Kristina mimo kapelice
Pred vrhom so pospešili, toda nisem mogel slediti. Tako sem spust začel malce osamljen, a mi je uspelo ujeti Janija G., ki je tudi malo zaostal. Do konca so sledili še trije krajši klanci, kjer mi je uspelo priključiti skupinici pred mano. A v nekem trenutku so skočili in žal nisem imel več pravega orožja (moči v nogah) za odgovor na njihov napad. Ušli so mi ravno 200m pred koncem zadnjega klanca, kar kaže, da so imeli naštudirano traso. Sam sem progo vozil šele drugič, v mislih pa sem jo imel samo iz profila v razpisu :) Zadnjih 10km spusta pred ciljem je bilo res norih. Vozil sem na polno, včasih tudi malo prek mej sposobnosti, kajti nekaj 10m za mano me je lovil Jani G. in nisem hotel, da me prehiti. Na tekmovanjh ga do zdaj namreč še nisem nikoli prehitel. V dveh ovinkih je bilo malo nevarno, saj me je enkrat odneslo na travo (sreča, da ni bilo električnega pastirja), drugič pa mi je na prehodu na asfalt vzelo zadnje kolo, a sem se kaskadersko rešil. Jani G. me tako ni prehitel, sem se pa kilometer pred ciljem ali še malo več precej približal enemu iz Orbeje, na zadnji serpentini sva bila že povsem skupaj. Tam sem videl, da je to Primož G., ki sem ga lani prehitel za nekaj sekund. Do cilja je bilo samo še 200m, tako da mi je zmanjkalo razdalje, da bi ga lahko prehitel. V cilj sem se tako pripeljal takoj za njegovim kolesom; škoda da ni sledil še tek ;)

Dosegel sem čas 1:06:08, kar je za 1 minuto in 27 sekund bolje od lani! Lani bi s takšnim časom dosegel absolutno 3. mesto, letos pa sem bil (šele) 12., kar pove, da je bila konkurenca res huda! V kategoriji 25-35 let (v kateri sem bil letos prvič) sem dosegel nehvaležno 4. mesto, za tretjim sem zaostal 2 sekundi, za prvim pa 24 sekund.

REZULTATI - kategorije
REZULTATI - skupno

Razglasitev je bila zanimiva, saj jo je vodil Mimi, ki je na oder za zmagovalce povabil tudi mične gospodične, ki so popestrile dogajanje =)

Na oder so poklicali prvih 6, torej tudi mene :)

Organizator je priskrbel veliko praktičnih nagrad, ki so bile podeljene med vse udeležence, tako da najbrž nihče ni odšel domov praznih rok. Prireditev se splača obiskati!

Naj omenim še prvo mesto Kristine med puncami. Vesel sem njenih uspehov, saj jo ves čas navdušujem in vzpodbujam nad športom. :)

Kristina na najvišji stopnički

3 komentarji:

  1. Ahaa, a take imaš na dirkah? Kaskaderski spusti in letenje iz proge...te bom drugič na moje kolo prvezala in boš šel do cilja v mojem spremstvu! :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Na tretji sliki, med puncami, zgledaš nekoliko prestrašen :) A je Kristina v bližini :) ŠALA! Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja itak, Kristina me je celo fotkala, zato sem tja gledal ;)

    OdgovoriIzbriši