torek, 20. oktober 2015

Triatlon Poreč 2015

Po napornem tritedenskem ciklu v začetku septembra, ko sem uspešno zvozil tri dirke (Svetovno prvenstvo v Ironman 70.3, Triatlon Bled in državno prvenstvo v kros triatlonu TNatura Bohinj), sem že mislil zaključiti s triatlonsko sezono, a so me prijatelji pregovorili in prijavil sem se še na Triatlon Poreč, 18.10.2015, ki je štel tudi za državno prvenstvo v dolgem triatlonu (middle distance). In ni mi žal, saj je bila tekma in tudi celoten vikend enkraten.

Tokrat smo si malo privoščili in že v petek po službi odpotovali v Poreč, saj je organizator TK Swibir ponudil bivanje v hotelu Molindrio po res ugodni ceni, poleg tega pa se je ob rezervaciji hotela znižala štartnina za -50%, tako da sem plačal za prijavnino na triatlon le 25 EUR. :)

Pogled iz hotela
Soboto sem tako izkoristil za ogled trase, tako plavalne, kolesarske, kot tudi tekaške. Vedel sem torej, kaj me čaka in proga ni bila tako lahka, kot je zgledala na prvi pogled. V nedeljo je bil štart ob 8:00, hotel pa smo imeli le kakšnih 300 metrov stran, tako da ni bilo pretiranega jutranjega hitenja. Prijavil sem se v kategorijo "Elite", v kateri naj bi štartali profesionalci, saj so se v njo prijavili tudi nekateri moji prijatelji in znanci in želel sem se pomeriti z njimi. Štart za elite in za age group je bil namreč v razmiku 10 minut. Na štartu smo tako stali vsi najboljši slovenski dolgoprogaši, manjkal je le David Pleše in Matija Meden. Sem morda koga pozabil?

Priprava opreme pred tekmo
Plavali smo v lepem in mirnem morju.
Vedel sem, da si bom po plavanju nabral kar nekaj zaostanka, kajti nisem dober plavalec. Po prvih dveh bojah me je malo zmotila postavitev naslednjih dveh, saj nista bili postavljeni pravokotno, kot je pisalo v razpisu. Krivda je tudi na moji strani, saj si pred štartom nisem dovolj dobro ogledal plavalno traso. Po izhodu iz plavanja sem malo zapaničaril, saj si nisem znal odpreti neoprena, a na koncu se je vse srečno končalo. Že sem bil na kolesu in v lovu za tekmovalci pred mano.
Age grouperji čakajoč na štart
Po končanih 1900 metrih plavanja
Iz 17. mesta po plavanju sem se začel prebijati naprej. Prva dva kroga od štirih sem vozil skoraj na polno, da sem čim prej ulovil tiste pred mano. Imeli smo tudi manjši interni klubski troboj - jaz, Blaž Brečko in Matjaž Kovač (vsi ŠRK Celje). Oba sta boljša plavalca, tako da sem bil vesel, ko sem ju ulovil na kolesu. Blaž se me je držal kot klop in je zdržal na kolesu vse do konca, Matjaž pa je žal na enem izmed klančkov izgubil stik z nama in prikolesaril v menjalni prostor s približno minuto zaostanka.

Jaz na kolesu (foto: Lana)
V zadnjih dveh krogih na kolesu sem narekovanje tempa večino časa prepustil Nemcu Maximilianu Kirmeierju. Na trenutke mi je bilo zelo težko, a se nisem dal in ohranjal stik s hitrim Nemcem. Skrbelo me je, da bom preveč skuril noge in da bo tek porazen, a sem tvegal. Ko sem gledal, kako ga pičijo ostali Slovenci pred mano (Kovačič, Šketako, Modic), nisem mogel biti miren. Že v prvem krogu je žal odstopil Mitja Mori, ki je imel defekt, in s tem sprostil eno mesto v ospredju.


Fair play potezo dneva in s tem moje veliko spoštovanje pa si zasluži Blaž Brečko, saj mi je na kolesu odstopil en energijski gel! Zgodba je takšna: pri pakiranju sem doma pozabil na kolesarsko torbico, kamor si ponavadi spravim čokoladice in gele. Zato sem si moral za tekmo gele in čokoladico prilepiti kar na okvir kolesa. Uporabil pa sem malo preveč selotejpa, tako da sem imel med vožnjo velike težave odtrgati selotejp. Ker sem pač neroden, mi je seveda s kolesa padla ravno energijska tablica Energy Bar, ki bi mi dala največ energije za celotno dirko. Tukaj se je pojavil rešitelj Blaž, ki mi je z odstopom svojega gela omogočil, da se moja tekma ni končala klavrno. Blaž Brečko - Bare, ti si car!





Po koncu 90 km kolesa
Po 90 km kolesa smo na tek prišli skupaj jaz, Maximilian in Brečko, ki smo zasedali 8. do 10. mesto. Maximilian me je hitro prehitel in narekoval tempo, ki mu nisem mogel slediti. Sam sem držal zame odličen tempo 3:50/km, ki pa je po nekaj kilometrih padel na 3:55/km. V prvih kilometrih so mi nekoliko trzale stegenjske mišice in bal sem se krčev, zato raje nisem tekel preveč na silo. Nisem se oziral na tempo in sem raje tekel čim bolj sproščeno. Nekaj metrov za mano je tekel Blaž Brečko, ki pa me začuda ni prehitel. Tek je namreč njegova najhitrejša disciplina. Na vsakem obratu se mi je smehljal in skrbelo me je, da bo kaj kmalu eksplodiral in z lahkoto švignil mimo mene. To me je psihično precej utrujalo. A razlika med nama se je počasi večala, njegov nasmeh pa je postajal vedno bolj kisel :)

Pred mano na vidni razdalji je ves čas tekel Hrvat Marin Koceić in počasi počasi sem se mu približeval. Meter po meter. Nekje v začetku tretjega kroga sem ga tudi prehitel. Dobra dva kilometra mi je dihal za ovratnik, nato pa je njegov zvok mučnih vzdihljajev počasi začel izginjati. Sam sem dobro nadziral svoj tempo. Tudi srčni utrip sem imel precej enakomeren. Nekje na 13. kilometru so se začele pojavljati težave. Korak več ni bil lahkoten, tempo je padel nad 4:00/km in pričel sem se mučiti. Tiščalo me je tudi na potrebo, a za to seveda ni bilo časa! Na vsaki okrepčevalnici, kjer sem vase zvrnil nekaj pijače, me je zvilo v črevesju, še posebej, ko sem vase stisnil svoj zadnji Energy gel. Malo je krivo tudi to, da tik pred tekmo nisem opravil klica narave, saj v nobenem diksiju ni bilo wc papirja! To je edina kritika za organizatorja. Ostalo je bilo vse čudovito.


Upal sem, da bodo noge in črevesje zdržali in na srečo je tako tudi bilo. Na koncu sem v cilj pritekel kot 7. absolutno in 4. med Slovenci. Zelo vesel, da sem iz sebe uspel stisniti svoj maksimum glede na vloženo delo. V državnem prvenstvu sem osvojil srebrno medaljo v kategoriji Člani 2.

Prihod v cilj
Rezultati: KLIK

1. Andrej VIŠTICA CRO 3:54:26
2. Jaroslav KOVAČIČ SLO 3:57:00
3. Denis ŠKETAKO SLO 3:59:05
4. Matic MODIC SLO 4:00:39
5. Christian JAIS GER 4:02:28
6. Maximilian KIRMEIER GER 4:05:30
7. Janez KLANČNIK SLO 4:08:32
8. Marin KOCEIĆ CRO 4:09:14
9. Blaž BREČKO SLO 4:11:30
16. Matjaž KOVAČ SLO 4:19:25

Najhitrejših 6 Slovencev (foto: Sandi)
Ob količini treningov, ki sem jih uspel narediti v zadnjih desetih tednih, je to zame super rezultat. Kar vložiš, to dobiš. Pri triatlonu ni bližnjic, ni blefiranja ;)

Količina mojega miganja od 10. avgusta 2015 do 18. oktobra 2015 (10 tednov pred tekmo):
PLAVANJE: 22,8 h, 61 km
KOLO: 62,7 h, 1822 km
TEK in HOJA: 25,5 h, 280 km

Ali povprečno na teden 11,1 ure miganja oz. podrobneje:
PLAVANJE: 2,3 ure in 6,1 km
KOLO: 6,3 ure in 182 km
TEK in HOJA: 2,6 ure in 28 km.

Državno prvenstvo, kategorija Člani 2: 1. Kovačič, 2. Klančnik. 3. Paradiž
Veseli in nasmejani :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar