nedelja, 12. februar 2012

Priprave na Kanarskih otokih

Pred nekaj dnevi sem se vrnil z dopusta oz. priprav na otoku Gran Canaria. In kar žal mi je, da je teh 14 dni oddiha na sončnih Kanarcih tako hitro minilo, saj me je doma v Sloveniji pričakal pravi snežni metež z več ko 30°C hladnejšim vremenom – večjega nasprotja praktično ne bi mogel doživeti!

Na Kanarcih ob plaži (Puerto de Mogan)
Zimske priprave na Kanarskih otokih, natančneje na otoku Gran Canaria, so že stalnica za kolege iz Športno rekreativnega kluba Celje. Pogoji za treniranje so skoraj idealni, saj so temperature tudi v januarju skoraj »poletne«, dežja praktično ne poznajo, edino veter je tisti, ki zna ponagajati kakšen dan. Sam sem si 14-dnevno uživanje v toplih krajih lahko prvič privoščil in upam, da to ne bo zadnjič. Preselitev iz zime v tako rekoč poletje je res enkratno doživetje. Ceste na Gran Canarii pa so tako lepe, da je to pravi raj za kolesarjenje. Ampak radi morate imeti klance, saj je otok izjemno gorat.

Zavita cesta iz Mogana proti Sorii
Na pot smo se s triatlonskimi prijatelji odpravili sami, let smo imeli iz Milana (Bergamo), na Gran Canarii pa smo bili nastanjeni v bungalovih Maspalomas Lago. ŠRKjevci so na otok prispeli nekaj dni za nami, tako da se naši planirani treningi niso povsem skladali in smo zatorej večino treningov naredili v lastni režiji.

Pogled z našega bungalova (Maspalomas Lago)
Lepi razgledi

V 14. dneh (oz. 12. dneh, če odštejem prvi in zadnji dan, ko smo pakirali) sem bil 10-krat na kolesu in 7-krat v bazenu. Tekaški trening sem opravil samo enkrat in ga kasneje zaradi bolečin v kolenih raje nisem opravljal. Poškodba kolena torej še ni odpravljena, ampak glede tega se nisem preveč obremenjeval, saj je na Kanarcih povdarek na kolesu in bazični pripravi. V času tekaških treningov sem opravljal vaje raztezanja, na katere tekom sezone prevečkrat pozabljam.

Na kolesu sem naredil skoraj 900km (dva dneva sem preventivno raje izpustil zaradi bolečin v kolenih) in okoli 14.000m višincev. V povprečju smo imeli čistega dnevnega kolesarjenja nekaj več kot 3 ure. Največ sem preživel na kolesu 6 ur in pol, ko sva se z Mirotom povzpela na najvišjo točko otoka Pico de Las Nieves, ki meri 1949m.


Na vrhu Grand Canarie - Pico de Las Nieves, 1949m
Skupaj s ŠRKjevci smo opravili tudi tekmovanje v supesprint razdaljah. Vsak dan je bila izvedena ena disciplina (200m plavanja, 8km kolesa, 2km teka). S plavanjem sem res zadovoljen, saj so mi izmerili, da sem za 200m plavanje potreboval 2:46, kar pomeni tempo 1:23/100m. Tako hitro nisem plaval še nikoli. Na kronometru žal nisem imel sreče, saj se mi je iz sprednjega verižnika snela veriga, tako da sem precej zaostal za najboljšimi. Tekel nisem.

Čudovite ceste na otoku (proti San Nicolásu)
Ko pogledam priprave kot celoto, lahko ugotovim, da sem na Kanarske odšel preslabo kolesarsko pripravljen, saj so mi prve dni 3 urne kolesarske ture pobirale preveč energije. Naslednjič torej moram tudi pred pripravami malo pomigati. Dobil sem tudi povsem drugačen pogled na kolesarske ture, saj se mi je do zdaj 3 ure preživeti na kolesu zdelo nekaj zelo težavnega, po 14 dneh takšnih turc pa se mi zdaj to zdi nekaj zelo prijetnega in nič kaj nenavadnega.

Moj zvesti prijatelj
Teden po Kanarcih bom namenil počitku, za vikend pa sem naročen na magnetno resonanco kolena in upam, da bodo slike pokazale vir bolečine ter da bom lahko nato končno odpravil težavo.

3 komentarji:

  1. Super! Res, da smo prišli z zamikom, vendar mi je všeč, da smo organizirali in se tudi večkrat družili! Srečno s kolenom!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kanarci so res prava izbira za prelom zime. Mi smo šli iz -15 na + 25 C.
    A si vozil kdaj iz Mogana na San Bartolome, pa potem nazaj v MasPalomas? (ene 110 km in 3000 višincev).
    LP
    Ljubo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljubo, sem šele zdaj videl tvoj komentar!
      Smo naredili tudi eno takšno turo, kot si napisal. Oz. je šla takole:
      Maspalomas-Mogan-SanNikolas-Soria-Ayakata-PicoLasNives-SanBartolome-Maspalomas
      Števec je pa pokazal 150km in 3170m višincev.

      Izbriši