četrtek, 28. junij 2012

Crossman Austria 2012

Uf, tole pa je bilo naporno. Sem že pozabil, kako težavna tekma je Crossman. Teren je tako razgiban, da ni časa za počitek. Tudi če greš počasi, je težko, tako da nima smisla. Zavetrje ne pomaga, spusti so vratolomni...

Jaz v bitki z naravo
Letos je bil Crossman organiziran drugič, pred tem je obstajala tekma Xterra Austria, ki je zdaj več ni. Ker je bil start Crossmana šele ob 13:00, sem na prizorišče prišel pravočasno. Čas sem imel, da sem skoraj v celoti prevozil en krog kolesarskega dela tekme. Hitro sem videl, da s traso ne bo šale.

Ogrel sem se še v vodi (plavanje je bilo v jezeru oz. v Dravi, ki je zajezena nekoliko nižje). Ura je bila že 13:00 in takrat so v jezero šele začeli postavljati boje, s katerimi so označili progo. Nato še brifing v dveh jezikih, tako da smo štartali s kakšno pol urno zamudo. Odplavati smo morali 2 kroga v jezeru. Po polovici prvega kroga sem ostal sam in tako je bilo do konca plavalnega dela. Pred menoj okoli 15m so ves čas plavali drugi tekmovalci, a jih žal nisem mogel dohiteti in tako lažje plavati v njihovem zavetju. Plavanja je bilo tokrat po moji oceni kar nekoliko več od predvidenih 1000 m. Po mojii oceni okoli 1300 m.


Na tekmi me je spremljala Kristina, ki mi je dajala napotke in mi na kolesarskem delu podajala pijačo. Iz vode naj bi prišel 8. Že takoj po menjavi na kolo je na vrsti hud klanec. Zagrizel sem v belanco in vrtel pedala. Nato hitro sledi še tehnična singlca, ki je nisem mogel celotne prevoziti, tako da sem moral s kolesa in peš nadaljevati v klanec. Na progi je bilo še kar nekaj takšnih situacij, kjer sem se pošteno nahodil. Ob tem mi je pulz grozovito narastel, tako da sem po prihodu na ravnino kolesaril kakšnih 20 km/h, da sem sploh prišek k sebi!

Klanci!
Letos je bila kolesarska trasa celo nekoliko podaljšana, in sicer s še enim skoraj navpičnim spustom po gozdnem rastju. Prvi krog sem še na hitrih in ozkih spustih užival, drugi krog sem bil že bolj resen, v zadnjem, tretjem, pa sem bil že tako utrujen, da sem imel na spustih resne težave, saj v rokah nisem imel več moči, da bi lahko trdno držal krmilo. Ampak brez resnega padca sem uspel priti do konca. Tudi moja Orbea Alma se je res dobro držala, saj je zmogla vse spuste, ki bi bili sicer primernejši za kakšna downhill kolesa.

Na kolesu ni bilo časa za predih
V prvem krogu sem prehitel nekaj kolesarjev, tako da naj bi drugi krog začel na 4. mestu. V zadnjem krogu pa me je en prehitel, tako da sem na tek prišel kot 5. Že proti koncu kolesa me je skrbelo, kako bom sploh zmogel 10 km gorskega teka, ko pa sem začel teči, me je to zaskrbelo še bolj! :) Že na samem začetku teka je dolg klanec, katerega sem z veliko težavo pretekel. Boril sem se sam s sabo, da nisem zahodil. Na teku sta bila 2 kroga. Na najbolj strmem delu ja v pomoč tudi vrv, s katero smo se lažje povzpeli navkreber. Tam seveda ni nihče tekel. Jaz pa sem na tem delu imel še druge težave, saj sem čutil, kako me v stegna grabijo krči. Na položnejšem delu se na srečo niso pojavili.


Na teku so me prehiteli trije tekmovalci, ki jim nisem mogel slediti. A tokrat moj boj ni bil z ostalimi, ampak s samim seboj. Nisem se zlomil in do cilja mi je uspelo nadaljevati v teku, čeprav v počasnem tempu. Energije res ni bilo od nikoder, kljub temu, da sem zaužil kar nekaj energijskih gelov. Mogoče je razlog, da pred tekmo nisem dovolj jedel? Da je bil zajtrk premalo? Mogoče sem pa na ogrevanju pokuril že preveč kalorij... Najbrž pa je kriva samo moja slaba pripravljenost v teku, ki mi letos zares primajkuje. Zadnji kilometer trase je ravninski in v primerjavi z lani, ko sem lahko tukaj razvil hitrost, letos ni šlo nikamor. S sklonjeno glavo sem pritekel v cilj, ampak ne smem biti preveč razočaran, saj s trenutno pripravljenosti kaj več ne smem pričakovati :)


Dosegel sem čas 3h 13min, kar je zadostovalo za 8. mesto absolutno in 2. v kategoriji 20-30 let. Z lanskimi rezultati lahko primerjam le tekaški del - letos sem bil 4 min počasnejši. Plavanja in kolesa je bilo letos več. Zmagal je Slovak Tomas Kubek, mladinski svetovni podprvak v Xterra triatlonu. Za njim sem zaostal za 17 min. Med ženskami je zmagala avstrijka Carina Wasle, za menoj je zaostala 14 min. Wasletova je evropska prvakinja v kros triatlonu iz leta 2010.

Dosegel sem 2. mesto v kategoriji
Crossman je res naporen. Ne da se primerjati s klasičnim triatlonom. V cilju sem se pogovarjal s tekmovalci iz Hrvaške in Cvjetko je rekel, da je bilo to hujše kot pol ironman, nekdo drug spet, da ni vedel, da bo to tako težko... Upam, da naslednje leto preberem tale blog, tako da ne bom pozabil, kaj vse me čaka! :)

Pozdravljeni do naslednjič!
Rezultati: KLIK
Reportaža na ORF (pri 12:25): KLIK

5 komentarjev:

  1. V kakšnem smislu sem ti dajala napotke?
    Na plavanju: "Bravo! Super si! 8. si pršu iz vode!"
    Po prvem krogu bicikla: "Goni, goni kot norc, 3. je minuto in pol pred tabo! Bravo, dejmo, dejmooooooo!"
    Po prvem krogu laufanja:"Bravo, zdrž, sam še en krogec, pol boš pa že v cilju! Sej bo, sam še mal!"
    Hehe, to niso profesionalni napotki. To je navijanje iz srca! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bolš, da te nisem vidla na spustih, ker bi se samo za glavo držala, ko si frčal gor po zraku, koreninah, trnih in koprivah:) hehe

    OdgovoriIzbriši
  3. Janez, sem vesel da sva se v Avstriji spoznala. Čestitke za rezultat, posebno drugo mesto v kategoriji, to je zelo velik uspeh za zelo težko dirko! Prav tako hvala, da si mi dal dodatno motivacijo, ko si me prehitel s klikom 'gremo Hrvaška', takrat nisem ničesar mogal odgovorit. :) Morti i ja moram imati tudi takšno super podporu pa bom brži. :) Imaš zelo odličen spletni dnevnik in kar naprej nas obavještavaj! Želim ti dobro okrevanje in srečno pri pripravah na naslednje dirke v sezoni!
    Se slišimo..
    Lep pozdrav iz Varaždina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cvjetko, hvala za podporo! Imaš dober spomin :D Srečno tudi tebi, razturaj v Velenju!

      Izbriši
  4. Do you need personal loan?
    Loan for your home improvements,
    Mortgage loan,
    Debt consolidation loan,
    Commercial loan,
    Education loan,
    Car loan,
    Loan for assets.
    financialserviceoffer876@gmail.com WhatsApp +918929509036

    OdgovoriIzbriši